Abuzul de amfetamine corelat cu cresterea incidentei atacurilor de cord la persoanele tinere

Adultii tineri care consuma excesiv amfetamine prezinta un risc crescut de atac de cord, arata un studiu recent.

Cercetatorii texani care s-au ocupat de acest studiu, au concluzionat ca printre cele mai mult de 3 milioane de persoane cu varste intre 18 si 44 de ani, spitalizate in statul lor in perioada anilor 2000-2003, cei care consumau abuziv amfetamine au prezentat un risc cu 61 procente mai ridicat de a suferi un infarct miocardic, comparativ cu cei care nu consumau.

Mai mult, rata de atacuri de cord corelate cu consumul de amfetamine a crescut pana la 166 procente in intervalul de 4 ani in care s-a desfasurat studiul. Aceste date, corelandu-se cu o crestere de 4 procente a atacurilor de cord aparute pe fondul consumului de cocaina, dupa cum declara cercetatorii in jurnalul Drug and Alcohol Dependence.

"Majoritatea persoanelor nu sunt surprinse de faptul ca metamfetaminele si amfetaminele sunt nocive pentru sanatatea lor", dupa cum declara cercetatorul principal, dr. Arthur Westover.

"Dar principala noastra preocupare consta in aceea ca atacurile de cord in randul tinerilor sunt rare iar producerea unui astfel de eveniment este profund debilitanta sau chiar letala", a mai adaugat Westover, profesor-asistent de psihiatrie la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center din Dallas.

Amfetaminele stimuleaza sistemul nervos central si unele sunt utilizate pentru tratarea deficientelor de atentie asociate tulburarilor de hiperreactivitate sau ADHD. Dar sunt, de asemenea utilizate ilegal, frecvent, o forma de amfetamina foarte potenta, metamfetamina, fiind considerata o problema ce ia proportii tot mai mari in multe state americane.

Cazurile de atacuri de cord survenite la persoane tinere au fost inca dinainte linkate cu consumul de amfetamine, dar studiul de fata pare a fi prima estimare la o scara larga a acestei probleme, din punct de vedere epidemiologic.

Westover si colegii sai au utilizat o baza de date la nivel national pentru a examina datele a mai mult de 3.1 milioane de persoane internate, cu varste cuprinse intre 18 si 44 de ani, in perioada 2000-2003. In total, 11.011 din acesti pacienti (0,35 procente) au fost tratati pentru atac de cord.
Baza de date continea si informatii legate de consumul pacientului de diferite substante. S-a concluzionat ca pacientii cu abuz de amfetamine sau dependenta fata de aceasta substanta au prezentat un risc sporit de atac de cord.

La persoanele care prezinta deja placa ateromatoasa la nivelul arterelor, amfetaminele pot determina ruperea acestei placi cu atac de cord consecutiv.

Pe langa riscul individual la consumul de amfetamine, Wetover mai afirma ca "suntem ingrijorati in privinta incidentei crescute a atacurilor de cord relationate cu consumul de amfetamine".

"Preferam sa tragem semnalul de alarma acum si nu mai tarziu", a adaugat el "si sa speram ca putem scadea numarul de persoane care sufera un atac de cord relationat cu abuzul de amfetamine".

Adaugata in: Jun 24, 2008 | Sursa: Reuters Health | Vizite: 1903

Stiri medicale recente

Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012- Schimb de bune practici īn management medical si managementul performantei īn institutiile din sectorul medical
Cluj-Napoca, 9 iulie 2012 - Acumen Integrat anunta organizarea Conferintei Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012. Evenimentul va avea loc la Bucuresti, īn perioada 26-28 septembrie...

Citeste stirea completa »


A doua editie a Health & Beauty Expo - 25-27 noiembrie la Sala Palatului
Expozitie, conferinte, demonstratii sportive. Health & Beauty Expo este un concept international, care uneste sub acelasi acoperis doua concepte primordiale pentru fiinta umana: sanatatea si frumusetea. Health & Beauty Expo porneste de la ideea ca frumusetea...

Citeste stirea completa »


Peste 150 de embrioni hibrizi om-animal depozitati in secret in 3 laboratoare din Anglia
In urma cu 3 ani , Marea Britanie adopta, la cererea oamenilor de stiinta care credeau ca vor reusi crearea unei mari baze de celule stem, Human Fertilisation Embriology Act, lege care permite crearea unr hibrizi de tip om-animal. Unul dintre savantii implicati in proiect...

Citeste stirea completa »


Roche Romania deruleaza a sasea editie a campaniei "Scrisoare catre Mos Craciun"
In luna decembrie a fiecarui an, Roche Romania desfasoara campania de donatii "Scrisoare catre Mos Craciun". Proiectul, initiat in 2005 si aflat deja la a sasea editie, cuprinde anul acesta donatii catre 32 de sectii si centre de oncopediatrie si boli infectioase din...

Citeste stirea completa »


BIOGENIS, banca de celule stem, va invita la un eveniment foarte important in lumea medicala!
Biogenis anunta o noua utilizare cu succes a celulelor stem in tratamenul leucemiei! A cincea utilizare a unei probe de celule stem din cordonul ombilical in cadrul grupului din care face parte Biogenis (FAMICORD), este anuntata cu succes si in Bucuresti pe 17 Decembrie....

Citeste stirea completa »