Reducerea consumului de lichide atenueaza simptomele date de o vezica urinara hiperreactiva

Pentru persoanele cu vezica hiperreactiva, reducerea cu 25 de procente a aportului lichidian zilnic, poate imbunatati fundamental simptomatologia, dupa cum indica cercetari de ultima ora realizate in Anglia.

O vezica hiperactiva induce bolnavului nevoia de a urina frecvent, adesea stringenta. Infectiile de vezica urinara, cancerul vezical sau litiaza vezicala pot produce o simptomatologie similara, dupa cum a afirmat pentru Reuters Health dr. Hashim Hashim, unul din autorii studiului, asa ca caste afectiuni trebuie excluse inainte de a se pune diagnosticul de vezica urinara hiperrreactiva.

In timp ce pacientii cu aceasta afectiune sunt sfatuiti sa suprime aportul de lichide in scopul controlarii vezicii hiperactive, eficienta acestei abordari nu a fost complet elucidata., au afirmat dr. Hashim si dr. Paul Abrams de la spitalul Southmead din Bristol.Pe de alta parte, adauga ei, oamenii sunt sfatuiti sa consume lihide in cantitate mare pentru imbunatatirea starii de sanatate generala.

Pentru a investiga modul in care modificarile in ceea ce priveste aportul lichidian pot atenua simptomatologia indusa de o vezica hiperreactiva, cercetatorii au analizat 24 de persoane carora le-au impus diferite conditii: de a bea cu 25 procente mai putin decat normal, cu 50 de procente mai putin decat normal, cu 25 procente mai mult decat normal si cu 50 procente mai mult decat normal, urmand aceasta cura timp de 4 zile pe rand, alternand cu 2 zile de aport hidric normal.

Conforma raportului publicat in jurnalul medical BJU International, reducerea aportului hidric cu un sfert fata de normal a condus la o scadere cu 23 procente a frecventei de urinare, devenind cu 34 procente mai putin urgenta si o reducere cu 7 procente a mictiunilor nocturna. 83 de procente din subiectii participanti la studiu au afirmat ca reducerea aportului cu 25 de procente a fost cea mai benefica pentru ei.

Subiectii au intampinat dificultati la injumatatirea aportului lichidian zilnic. 4 persoane au prezentat senzatie de sete, 2 subiecti au prezentat cefalee la incercarea de injumatatire a ratiei in timp ce la renuntarea la un sfert din aport, o singura persoana a prezentat cefalee.

Cand participantii la studu au consumat mai mult cu 25 sau cu 50 procente fata de aportul normal, acestia au prezentat o crestere a frecventei mictiunilor.

Recomandarea standard de aport hidric pentru o persoana de 70 kg (150pounds), este de 1.6 litri, a afirmat Hashim, dar multe persoane nu iau in calcul ca fructele si legumele contin o cantitate substantiala de apa pentru aport, oamenii asigurandu-si intre 300 si 500 ml zilnic din alimente.

Persoanele cu vezica hiperrreactiva care consuma mai mult de 1 l lichid zilnic, ar trebui sa ia in calcul reducerea aportului cu 25 procente, dar nici un individ care consuma mai putin de 1l nu ar trebui sa recurga la aceasta limitare. Consumul a prea putine lichide conduce la formarea de urina concentrata, care poate sa aiba, deasemenea, un efect iritant asupra vezicii.

O alta solutie in controlarea unei vezici hiperrreactive este, a mai afirmat Hashim, utilizarea unui grafic de frecventa-volum, pentru masurarea frecventei mictiunilor si a volumului de urina excretat. Acest element poate conferi pacientului indicii asupra stadiului bolii sale si informatii obiective pentru orientare in sensul eficientei tratamentului urmat.

Adaugata in: Jun 25, 2008 | Sursa: Reuters Health | Vizite: 2489

Stiri medicale recente

Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012- Schimb de bune practici īn management medical si managementul performantei īn institutiile din sectorul medical
Cluj-Napoca, 9 iulie 2012 - Acumen Integrat anunta organizarea Conferintei Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012. Evenimentul va avea loc la Bucuresti, īn perioada 26-28 septembrie...

Citeste stirea completa »


A doua editie a Health & Beauty Expo - 25-27 noiembrie la Sala Palatului
Expozitie, conferinte, demonstratii sportive. Health & Beauty Expo este un concept international, care uneste sub acelasi acoperis doua concepte primordiale pentru fiinta umana: sanatatea si frumusetea. Health & Beauty Expo porneste de la ideea ca frumusetea...

Citeste stirea completa »


Peste 150 de embrioni hibrizi om-animal depozitati in secret in 3 laboratoare din Anglia
In urma cu 3 ani , Marea Britanie adopta, la cererea oamenilor de stiinta care credeau ca vor reusi crearea unei mari baze de celule stem, Human Fertilisation Embriology Act, lege care permite crearea unr hibrizi de tip om-animal. Unul dintre savantii implicati in proiect...

Citeste stirea completa »


Roche Romania deruleaza a sasea editie a campaniei "Scrisoare catre Mos Craciun"
In luna decembrie a fiecarui an, Roche Romania desfasoara campania de donatii "Scrisoare catre Mos Craciun". Proiectul, initiat in 2005 si aflat deja la a sasea editie, cuprinde anul acesta donatii catre 32 de sectii si centre de oncopediatrie si boli infectioase din...

Citeste stirea completa »


BIOGENIS, banca de celule stem, va invita la un eveniment foarte important in lumea medicala!
Biogenis anunta o noua utilizare cu succes a celulelor stem in tratamenul leucemiei! A cincea utilizare a unei probe de celule stem din cordonul ombilical in cadrul grupului din care face parte Biogenis (FAMICORD), este anuntata cu succes si in Bucuresti pe 17 Decembrie....

Citeste stirea completa »