Inhibitorii de enzima de conversie pot cauza edeme locale

Riscul de angioedem - edem localizat la nivelul tunicilor tegumentare profunde, ca topografie fiind frecvent intalnit la nivelul fetei, gatului,buzelor si limbii - este de mai mult de 3 ori mai ridicat la asocierea cu o clasa de medicamente cu actiune vasculara numite inhibitori ai enzimei de conversie (IECA) decat in momentul asocierii unei terapii cu alte medicamente antihipertensive, au sugerat cercetatorii.

In timp ce angioedemul asociat cu IECA este relativ rar, incidenta sa si factorii determinanti nu au fost bine definiti, dupa cum explica dr. Donald R. Miller de la Veterans Affairs (VA) Medical Center din Bedford, impreuna cu colaboratorii sai.

Ei au identificat toti pacientii din sistemul medical de ingrijire VA carora le-a fost prescrisa prima reteta cu IECA intre aprilie 1999 si decembrie 2000.Cele mai prescrise medicamente au fost Lisinopril, Fosinopril si Captopril.

Rata de incidenta a angioedemului la acesti pacienti a fost de 1,97 cazuri la 1000 de pacienti in cursul unui an, dupa cum au raportat Miller si colegii sai, comparativ cu o rata de 0,47 a aceluiasi grup inainte de adeararea la terapia cu IECA si o alta rata de 0,51 a unui grup de comparatie care a adoptat ca terapie alte medicamente antihipertensive.

Riscul relativ de angioedem la pacientii tratati de putin timp cu IECA a fost de 3,56 ori mai crescut comparativ cu cel inregistrat de pacientii tratati de putin timp cu alte antihipertensive, noteaza cercetatorii, riscul fiind crescut pentru utilizarea fiecarui IECA, individual.

Alti factori asociati independent cu riscul de angioedem sunt reprezentati de rasa neagra, sexul feminin, insuficienta cardiaca cronica si boli coronariene.Diabetul scade semnificativ riscul de angioedem.

"Provocarea" , dupa cum afirma Miller si colegii sai, "va fi sa identificam precis acele subgrupuri cu riscul cel mai crescut de a induce angioedem, acele medicamente la care avantajele unei terapii cu IECA ar fi mult depasite de riscuri".

Intr-un comentariu publicat alaturi de studiu, doi doctori din New York noteaza "evident in momentul in care ne gandim la instituirea unei terapii cu IECA la persoane de culoare, riscul crescut de angioedem ar trebui luat in calcul si discutat cu pacientul.".

"Cu toate acestea, IECA au fost utile evenimentelor fatale sau nu, din sfera renala si cardio-vasculara la acei pacienti care prezentau un risc crsecut si este foarte probabil ca ele sa continue sa fie prescrise in viitor", dupa cum noteaza dr. Michael A. Weber de la Downstate College of Medicine si dr. Franz H. Messerli de la St. Luke's - Roosvelt Medical Center.

Adaugata in: Jun 27, 2008 | Sursa: Reuters Health | Vizite: 2347

Stiri medicale recente

Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012- Schimb de bune practici īn management medical si managementul performantei īn institutiile din sectorul medical
Cluj-Napoca, 9 iulie 2012 - Acumen Integrat anunta organizarea Conferintei Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012. Evenimentul va avea loc la Bucuresti, īn perioada 26-28 septembrie...

Citeste stirea completa »


A doua editie a Health & Beauty Expo - 25-27 noiembrie la Sala Palatului
Expozitie, conferinte, demonstratii sportive. Health & Beauty Expo este un concept international, care uneste sub acelasi acoperis doua concepte primordiale pentru fiinta umana: sanatatea si frumusetea. Health & Beauty Expo porneste de la ideea ca frumusetea...

Citeste stirea completa »


Peste 150 de embrioni hibrizi om-animal depozitati in secret in 3 laboratoare din Anglia
In urma cu 3 ani , Marea Britanie adopta, la cererea oamenilor de stiinta care credeau ca vor reusi crearea unei mari baze de celule stem, Human Fertilisation Embriology Act, lege care permite crearea unr hibrizi de tip om-animal. Unul dintre savantii implicati in proiect...

Citeste stirea completa »


Roche Romania deruleaza a sasea editie a campaniei "Scrisoare catre Mos Craciun"
In luna decembrie a fiecarui an, Roche Romania desfasoara campania de donatii "Scrisoare catre Mos Craciun". Proiectul, initiat in 2005 si aflat deja la a sasea editie, cuprinde anul acesta donatii catre 32 de sectii si centre de oncopediatrie si boli infectioase din...

Citeste stirea completa »


BIOGENIS, banca de celule stem, va invita la un eveniment foarte important in lumea medicala!
Biogenis anunta o noua utilizare cu succes a celulelor stem in tratamenul leucemiei! A cincea utilizare a unei probe de celule stem din cordonul ombilical in cadrul grupului din care face parte Biogenis (FAMICORD), este anuntata cu succes si in Bucuresti pe 17 Decembrie....

Citeste stirea completa »