Subponderabilitatea si prematuritatea pot creste riscul de autism

Greutatea scazuta a nou-nascutului la nastere si venirea sa pe lume inainte de termen cresc posibilitatea ca acel copil sa fie autist, fetitele prezentand un risc particular sporit, dupa cum raporteaza cercetatorii de la U.S. Centers for Disease Control and Prevention.

"Medicii pediatri se concentreaza in special pe faptul ca acei copii cu greutate sub normal la nastere si prematurii au nevoi speciale pentru o dezvoltare armonioasa", dupa cum a afirmat pentru Reuters Health dr. Diana Schendel de la CDC's National Center on Birth Defects and Development Disabilities.

"Acest studiu nu face altceva decat sa sugereze faptul ca nu ar trebui ignorate aspectele comportamentale consecutive anumitor tulburari de dezvoltare".

Ea a mai notat faptul ca desi baietii depasesc cu mult numarul de fetite diagnosticate cu autism in populatia generala de copii, medicii "ar trebui sa constientizeze ca pe viitor numarul de copii autisti ar putea inregistra o distributie aproximativ egala intre cele 2 sexe" cu cazuri nou aparute in randul copiilor cu greutate scazuta la nastere si a prematurilor, aceasta fiind bazata pe ultimele cercetari.

Schendel si colaboratoarea sa Tanya Karapurkar Bhasin si-au bazat rezultatele pe un studiu comparativ intre un esantion de 565 de copii autisti si altul de 578 de copii de aceeasi varsta fara aceasta tulburare. Toti copiii s-au nascut pe suprafata Atlantei intre anii 1981 si 1993.

Cercetatorii au concluzionat ca in randul copiilor subponderali la nastere sau nascuti prematur, autismul este o tulburare relativ rara comparativ cu afectarea cerebrala sau cu pierderile de vaz sau auz.

In orice caz, copiii cu o greutate sub 2500 grame la nastere au inregistrat un risc de circa 2 ori mai crescut de autism comparativ cu cei normoponderali la nastere. In mod similar, copiii nascuti inainte de a 33-a saptamana de sarcina au fost de doua ori mai susceptibili sa dezvolte aceasta tulburare comparativ cu cei nascuti la termen.

Fetele se pare ca prezinta un risc crescut, in mod deosebit. Fetele subponderale, de exemplu, au inregistrat un risc de 4 ori mai ridicat de a avea autism acompaniat de retard mental sau alte tulburari de dezvoltare comportamentala, comparativ cu fetele care s-au nascut cu o greutate mai mare.

Descoperirile acestea sustin ipoteza conform careia baietii si fetele prezinta "cai diferite in instalarea autismului", mai noteaza cercetatorii.
Cercetatorii investigheaza aceasta ipoteza, precum si altele prin CDC's Study to Explore Early Development, un studiu intins pe perioada a 5 ani care a inclus 2700 de copii cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani. Acest studiu va fi cea mai ampla investigatie desfasurata in sensul acumularii de informatii in ceea ce priveste cauzele autismului.

Adaugata in: Jun 30, 2008 | Sursa: Reuters Health | Vizite: 1591

Stiri medicale recente

Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012- Schimb de bune practici īn management medical si managementul performantei īn institutiile din sectorul medical
Cluj-Napoca, 9 iulie 2012 - Acumen Integrat anunta organizarea Conferintei Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012. Evenimentul va avea loc la Bucuresti, īn perioada 26-28 septembrie...

Citeste stirea completa »


A doua editie a Health & Beauty Expo - 25-27 noiembrie la Sala Palatului
Expozitie, conferinte, demonstratii sportive. Health & Beauty Expo este un concept international, care uneste sub acelasi acoperis doua concepte primordiale pentru fiinta umana: sanatatea si frumusetea. Health & Beauty Expo porneste de la ideea ca frumusetea...

Citeste stirea completa »


Peste 150 de embrioni hibrizi om-animal depozitati in secret in 3 laboratoare din Anglia
In urma cu 3 ani , Marea Britanie adopta, la cererea oamenilor de stiinta care credeau ca vor reusi crearea unei mari baze de celule stem, Human Fertilisation Embriology Act, lege care permite crearea unr hibrizi de tip om-animal. Unul dintre savantii implicati in proiect...

Citeste stirea completa »


Roche Romania deruleaza a sasea editie a campaniei "Scrisoare catre Mos Craciun"
In luna decembrie a fiecarui an, Roche Romania desfasoara campania de donatii "Scrisoare catre Mos Craciun". Proiectul, initiat in 2005 si aflat deja la a sasea editie, cuprinde anul acesta donatii catre 32 de sectii si centre de oncopediatrie si boli infectioase din...

Citeste stirea completa »


BIOGENIS, banca de celule stem, va invita la un eveniment foarte important in lumea medicala!
Biogenis anunta o noua utilizare cu succes a celulelor stem in tratamenul leucemiei! A cincea utilizare a unei probe de celule stem din cordonul ombilical in cadrul grupului din care face parte Biogenis (FAMICORD), este anuntata cu succes si in Bucuresti pe 17 Decembrie....

Citeste stirea completa »