Obezitatea poate interfera cu metodele de detectare a cancerului de prostata

Testul larg utilizat in screening-ul barbatilor in vederea detectarii unui cancer prostatic, este posibil san nu fie eficient in cazul barbatilor obezi, sugereaza un studiu recent.

Intr-un studiu care a presupus participarea unui numar de 535 de barbati implicati intr-un program de screening prostatic, cercetatorii au aflat ca pacientii obezi prezentau sanse crescute sa inregistreze niveluri scazute de antigen prostatic specific (PSA), in ciuda faptului ca la examenul prostatei se gasisera nereguli.

Nivelurile de PSA in sange sunt tipic crescute in cazul unui pacient cu cancer de prostata, astfel ca testarea PSA este frecvent utilizata ca metoda de dignostic in aceasta patologie. Barbatii cu niveluri crescute ale PSA fiind apoi supusi la alte teste amanuntite in scopul diagnosticului.

Aceste descoperiri de ultima ora, publicate in jurnalul Urology, sugereaza faptul ca din cauza ca la barbatii obezi nivelurile de PSA sunt relativ scazute in general, unele cancere pot fi omise sau nedetectate la timp.

Nivelurile in general scazute de PSA inregistrate la barbatii supraponderali, s-ar explica printr-un efect de "dilutie", potrivit dr. Stephen J. Freedland, de la Duke University School of Medicine din Durham,Carolina de Nord.

"Barbatii obezi au in general niveluri scazute de PSA in special datorita unui volum crescut de sange", dupa cum a afirmat dr. Freedland, cercetatorul principal al acestui studiu, pentru Reuters Health.

"Cu toate acestea, la interpretarea valorilor PSA la un barbat obez", a mai spus Freedland "ar trebui sa ajustam valoarea considerata anormala pentru a reflecta aceasta dilutie sangvina cu rasunet asupra masurarii PSA.Daca ignoram acest aspect, am putea omite o tumora prostatica la un pacient obez".

Din totalul participantilor la acest studiu, 73 procente erau supraponderali sau obezi. Comparativ cu subiectii normoponderali, cei cu exces ponderal au inregistrat valori in medie cu 5 procente mai scazute ale PSA. Pentru pacientii cu o obezitate mica cifra se situa la un deficit de 14 procente, iar pentru pacientii mediu obezi sau cu obezitate mare, aceasta crestea la 29 procente.
"Aceste date", concluzioneaza cercetatorii, "sugereaza ca nivelul de PSA utilizat apoi in indicarea biopsiei, trebuie ajustat in functie de gradul de obezitate".

Adaugata in: Jun 30, 2008 | Sursa: Reuters Health | Vizite: 1594

Stiri medicale recente

Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012- Schimb de bune practici īn management medical si managementul performantei īn institutiile din sectorul medical
Cluj-Napoca, 9 iulie 2012 - Acumen Integrat anunta organizarea Conferintei Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012. Evenimentul va avea loc la Bucuresti, īn perioada 26-28 septembrie...

Citeste stirea completa »


A doua editie a Health & Beauty Expo - 25-27 noiembrie la Sala Palatului
Expozitie, conferinte, demonstratii sportive. Health & Beauty Expo este un concept international, care uneste sub acelasi acoperis doua concepte primordiale pentru fiinta umana: sanatatea si frumusetea. Health & Beauty Expo porneste de la ideea ca frumusetea...

Citeste stirea completa »


Peste 150 de embrioni hibrizi om-animal depozitati in secret in 3 laboratoare din Anglia
In urma cu 3 ani , Marea Britanie adopta, la cererea oamenilor de stiinta care credeau ca vor reusi crearea unei mari baze de celule stem, Human Fertilisation Embriology Act, lege care permite crearea unr hibrizi de tip om-animal. Unul dintre savantii implicati in proiect...

Citeste stirea completa »


Roche Romania deruleaza a sasea editie a campaniei "Scrisoare catre Mos Craciun"
In luna decembrie a fiecarui an, Roche Romania desfasoara campania de donatii "Scrisoare catre Mos Craciun". Proiectul, initiat in 2005 si aflat deja la a sasea editie, cuprinde anul acesta donatii catre 32 de sectii si centre de oncopediatrie si boli infectioase din...

Citeste stirea completa »


BIOGENIS, banca de celule stem, va invita la un eveniment foarte important in lumea medicala!
Biogenis anunta o noua utilizare cu succes a celulelor stem in tratamenul leucemiei! A cincea utilizare a unei probe de celule stem din cordonul ombilical in cadrul grupului din care face parte Biogenis (FAMICORD), este anuntata cu succes si in Bucuresti pe 17 Decembrie....

Citeste stirea completa »