Un surplus ponderal, chiar si modest, creste riscul de instalare a unei boli renale

In cazul barbatilor sanatosi, cu o greutate normala, un castig ponderal relativ redus creste riscul de afectare renala cronica, potrivit unui studiu realizat de cercetatori coreeni, care va fi publicat in numarul din septembrie al Journal of the American Society of Nephrology.

Studiul, afirma cercetatorii, sugereaza faptul ca boala renala cronica ar trebui inclusa pe lista de situatii patologice asociate cresterii in greutate, alaturi de diabet si hipertensiune arteriala.

Obezitatea este un factor de risc recunoscut pentru boala renala cronica dar impactul unui castig ponderal la o persoana normoponderala fara alte situatii patologice asociate, precum hipertensiunea arteriala si diabetul, este necunoscut, dupa cum noteaza in raport dr. Seugho Ryu de la spitalul Kangbuk Samsung din Seul impreuna cu colaboratorii sai.

In Coreea, muncitorii sunt supusi unor examinari medicale periodice.Folosind aceste date, echipa lui Ryu a analizat 8792 barbati sanatosi cu varste cuprinse intre 30 si 59 de ani, fara factori de risc cunoscuti pentru dezvoltarea unei afectiuni renale cronice, in perioada 2002-2007.Prevalenta obezitatii in randul acestora a fost stabilita la 33 procente.

In momentul celei de-a 2-a examinari 427 de barbati au fost diagnosticati cu boala renala cronica. Categoriile in care au fost inclusi subiectii la prima examinare, in functie de indicele de masa corporala (subponderali, normoponderali, supraponderali, obezi) se pare ca nu au fost semnificativ si specific asociate cu riscul de dezvoltare a bolii renale.

In orice caz, cercetatorii au observat totusi o conexiune intre trecerea subiectilor din categoria normoponderali la cea de supraponderali prin castigarea unui numar de kilograme si aparitia suferintei renale.

Barbatii care au pierdut sau au adaugat mai multe kilograme fata de greutatea de la inceputul studiului (mai mult de 0,75 kilograme pe an) au inregistrat riscul cel mai ridicat risc de instalare a unei tulburari renale cronice. Un risc crescut a fost inregistrat chiar si de barbatii cu variatii si mai mici ale greutatii corporale. Riscul cel mai scazut s-a constatat la subiectii care au inregistrat variatii de aproximativ 0,25 kilograme pe an.

"Descoperirile noastre indica faptul ca un castig ponderal la un individ incadrat ca normoponderal este cu siguranta un factor de risc in instalarea unei boli renale iar un indice de masa corporala initial scazut nu diminueaza riscul ulterior, la castigarea in greutate."

"De aceea, evitarea asimilarii de kilograme in plus, chiar si in randul indivizilor normoponderali, este foarte importanta in sensul reducerii riscului pentru aceasta boala."

Adaugata in: Jul 2, 2008 | Sursa: Reuters Health | Vizite: 1660

Stiri medicale recente

Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012- Schimb de bune practici īn management medical si managementul performantei īn institutiile din sectorul medical
Cluj-Napoca, 9 iulie 2012 - Acumen Integrat anunta organizarea Conferintei Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012. Evenimentul va avea loc la Bucuresti, īn perioada 26-28 septembrie...

Citeste stirea completa »


A doua editie a Health & Beauty Expo - 25-27 noiembrie la Sala Palatului
Expozitie, conferinte, demonstratii sportive. Health & Beauty Expo este un concept international, care uneste sub acelasi acoperis doua concepte primordiale pentru fiinta umana: sanatatea si frumusetea. Health & Beauty Expo porneste de la ideea ca frumusetea...

Citeste stirea completa »


Peste 150 de embrioni hibrizi om-animal depozitati in secret in 3 laboratoare din Anglia
In urma cu 3 ani , Marea Britanie adopta, la cererea oamenilor de stiinta care credeau ca vor reusi crearea unei mari baze de celule stem, Human Fertilisation Embriology Act, lege care permite crearea unr hibrizi de tip om-animal. Unul dintre savantii implicati in proiect...

Citeste stirea completa »


Roche Romania deruleaza a sasea editie a campaniei "Scrisoare catre Mos Craciun"
In luna decembrie a fiecarui an, Roche Romania desfasoara campania de donatii "Scrisoare catre Mos Craciun". Proiectul, initiat in 2005 si aflat deja la a sasea editie, cuprinde anul acesta donatii catre 32 de sectii si centre de oncopediatrie si boli infectioase din...

Citeste stirea completa »


BIOGENIS, banca de celule stem, va invita la un eveniment foarte important in lumea medicala!
Biogenis anunta o noua utilizare cu succes a celulelor stem in tratamenul leucemiei! A cincea utilizare a unei probe de celule stem din cordonul ombilical in cadrul grupului din care face parte Biogenis (FAMICORD), este anuntata cu succes si in Bucuresti pe 17 Decembrie....

Citeste stirea completa »