Mestecarea mancarii cu atentie echilibreaza aportul caloric - studiu

Se pare ca parintii nostri aveau dreptate cand ne sfatuiau sa nu ne grabim cand mancam si ca acordam timp prelungit mestecarii alimentelor. A manca incet, sugereaza anumite cercetari, poate incuraja niste obiceiuri alimentare benefice precum a manca mai putin si a te bucura mai mult de ritualul servirii mesei.

Cercetatorii au descoperit in cadrul unui experiment care a inclus 30 de femei tinere care au servit impreuna o masa bogata in paste, rosii si branzeturi, faptul ca acestea au consumat cu aproximativ 70 de calorii mai putin in momentul in care si-au servit masa incet si au mestecat cu grija alimentele.

Aceste descoperiri acorda un fundament stiintific unei tactici indelung recomandate de control al greutatii, dupa cum au raportat cercetatorii in American Journal of Clinical Nutrition.

Teoria in cauza se bazeaza pe faptul ca a servi masa intr-un ritm lent si relaxat, permiti organismului sa intervina cu semnalele sale naturale de satietate, explica Ana M. Andrade impreuna cu colegii sai de la Universitatea din Rhode Island din Kingston.

Distensia gastrica si anumite modificari la nivelul unor hormoni relationati cu apetitul, de exemplu, anunta organismul cand este momentul sa ne oprim din mancat. Dar aceste mecanisme se dezvolta in timp ceea ce inseamna ca in momentul in care mancam repede, rezultatul ar fi o supraalimentare.

Echipa lui Andrade a testat aceasta idee pe un esantion de 30 de femei, care au servit acelasi tip de masa, bogata in paste, in doua ocazii diferite. In prima zi, femeilor li s-a spus sa-si serveasca masa cat de repede pot, fara pauze .

In cealalta zi, li s-a indicat sa introduca in gura bucati mici, sa-si puna lingurile jos intre imbucaturi si sa mestece fiecare aliment introdus in gura, de cel putin 20-30 de ori.

In medie, concluziile arata ca femeile au consumat cu 70 de calorii mai putin la masa servita intr-un ritm mai lent. De asemenea, ele s-au simtit mai satule si mai multumite de aceasta masa.

Ar exista o serie de motive prin care se poate justifica aceasta descoperire, potrivit lui Andrade si colegilor sai. Pe langa faptul ca li se acorda un timp mai prelungit semnalelor de satietate ale organismului de a se manifesta, mai exista si posibilitatea ca oamenii sa se simta mai satisfacuti cu mai putine calorii prin acest tip de alimentatie oferindu-li-se posibilitatea de a savura gustul, textura si aroma alimentelor.

Studii similare sunt necesitate si pentru barbati si adultii obezi, pentru a afla daca aceste descoperiri se aplica si acestor categorii, au mai notat oamenii de stiinta.

Adaugata in: Jul 9, 2008 | Sursa: Reuters Health | Vizite: 2085

Stiri medicale recente

Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012- Schimb de bune practici īn management medical si managementul performantei īn institutiile din sectorul medical
Cluj-Napoca, 9 iulie 2012 - Acumen Integrat anunta organizarea Conferintei Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012. Evenimentul va avea loc la Bucuresti, īn perioada 26-28 septembrie...

Citeste stirea completa »


A doua editie a Health & Beauty Expo - 25-27 noiembrie la Sala Palatului
Expozitie, conferinte, demonstratii sportive. Health & Beauty Expo este un concept international, care uneste sub acelasi acoperis doua concepte primordiale pentru fiinta umana: sanatatea si frumusetea. Health & Beauty Expo porneste de la ideea ca frumusetea...

Citeste stirea completa »


Peste 150 de embrioni hibrizi om-animal depozitati in secret in 3 laboratoare din Anglia
In urma cu 3 ani , Marea Britanie adopta, la cererea oamenilor de stiinta care credeau ca vor reusi crearea unei mari baze de celule stem, Human Fertilisation Embriology Act, lege care permite crearea unr hibrizi de tip om-animal. Unul dintre savantii implicati in proiect...

Citeste stirea completa »


Roche Romania deruleaza a sasea editie a campaniei "Scrisoare catre Mos Craciun"
In luna decembrie a fiecarui an, Roche Romania desfasoara campania de donatii "Scrisoare catre Mos Craciun". Proiectul, initiat in 2005 si aflat deja la a sasea editie, cuprinde anul acesta donatii catre 32 de sectii si centre de oncopediatrie si boli infectioase din...

Citeste stirea completa »


BIOGENIS, banca de celule stem, va invita la un eveniment foarte important in lumea medicala!
Biogenis anunta o noua utilizare cu succes a celulelor stem in tratamenul leucemiei! A cincea utilizare a unei probe de celule stem din cordonul ombilical in cadrul grupului din care face parte Biogenis (FAMICORD), este anuntata cu succes si in Bucuresti pe 17 Decembrie....

Citeste stirea completa »