Fumatul mamei potenteaza riscul de aparitie a malformatiilor orale ale nou-nascutului

Femeile insarcinate care fumeaza sau sunt expuse in mod constant la fum de tigara, pot creste sansele fatului de a se naste cu o scizura a buzelor, arata un studiu recent.

Despicarea buzelor (labioschizis) sau despicarea boltei palatine(palatoschizis) se numara printre malformatiile congenitale cele mai frecvent intalnite.Acestea apar in momentul in care tesuturile care alcatuiesc plafonul bucal si buza superioara, nu fuzeaza in mod adecvat, acest eveniment survenind intre a 5-a si a 9-a saptamana de sarcina.

In cadrul studiului in discutie, cercetatorii norvegieni au descoperit ca femeile care fumeaza mai mult de 10 tigari pe zi pe parcursul primului trimestru de sarcina, au prezentat un risc de circa doua ori mai ridicat de a da nastere unui copil cu labioschizis, comparativ cu o viitoare mama nefumatoare.

In mod similar, mamele nefumatoare care au fost expuse fumului de tigara timp de cel putin doua ore zilnic au prezentat un risc mai mare cu 60 procente comparativ cu femeile care nu au fost expuse la fumatul pasiv.

Echipa de cercetatori, condusa de dr.Rolv T. Lie de la Universitatea din Bergen, Norvegia, a raportat rezultatele studiului in jurnalul Epidemiology. Studii anterioare au mai relationat fumatul mamei cu instalarea labioschizisului si in mod mai putin consistent, cu palatoschizisul.

Noile descoperiri vin in completarea celor amintite mai sus si in plus, sugereaza existenta unei conexiuni cu sansele de aparitie a unui palatoschizis, independent de anumite gene.

Echipa lui Lie a evaluat 1336 de nou-nascuti-din care 573 au prezentat o scizura la nivel oral-pentru evidentierea anumitor variatii inregistrate in genele de "detoxifiere" care par responsabile cu ajutarea organismului de a elimina toxinele provenite din fumul de tigara.In majoritatea cazurilor, s-a efectuat si evaluarea parintilor acestor copii.

Teoretic, anumite variatii ale acestor gene sunt acelea care fac indivizii mai mult sau mai putin vulnerabili la efectele nocive ale fumului de tigara.

"Fumatul in cadrul primului trimestru de sarcina a fost in mod evident asociat cu riscul de labioschizis", au concluzionat cercetatorii. "Acest efect nu a fost modificat de diferite variante genice cu rol in detoxifierea compusilor din fumul de tigara".

Adaugata in: Jul 14, 2008 | Sursa: Reuters Health | Vizite: 1536

Stiri medicale recente

Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012- Schimb de bune practici īn management medical si managementul performantei īn institutiile din sectorul medical
Cluj-Napoca, 9 iulie 2012 - Acumen Integrat anunta organizarea Conferintei Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012. Evenimentul va avea loc la Bucuresti, īn perioada 26-28 septembrie...

Citeste stirea completa »


A doua editie a Health & Beauty Expo - 25-27 noiembrie la Sala Palatului
Expozitie, conferinte, demonstratii sportive. Health & Beauty Expo este un concept international, care uneste sub acelasi acoperis doua concepte primordiale pentru fiinta umana: sanatatea si frumusetea. Health & Beauty Expo porneste de la ideea ca frumusetea...

Citeste stirea completa »


Peste 150 de embrioni hibrizi om-animal depozitati in secret in 3 laboratoare din Anglia
In urma cu 3 ani , Marea Britanie adopta, la cererea oamenilor de stiinta care credeau ca vor reusi crearea unei mari baze de celule stem, Human Fertilisation Embriology Act, lege care permite crearea unr hibrizi de tip om-animal. Unul dintre savantii implicati in proiect...

Citeste stirea completa »


Roche Romania deruleaza a sasea editie a campaniei "Scrisoare catre Mos Craciun"
In luna decembrie a fiecarui an, Roche Romania desfasoara campania de donatii "Scrisoare catre Mos Craciun". Proiectul, initiat in 2005 si aflat deja la a sasea editie, cuprinde anul acesta donatii catre 32 de sectii si centre de oncopediatrie si boli infectioase din...

Citeste stirea completa »


BIOGENIS, banca de celule stem, va invita la un eveniment foarte important in lumea medicala!
Biogenis anunta o noua utilizare cu succes a celulelor stem in tratamenul leucemiei! A cincea utilizare a unei probe de celule stem din cordonul ombilical in cadrul grupului din care face parte Biogenis (FAMICORD), este anuntata cu succes si in Bucuresti pe 17 Decembrie....

Citeste stirea completa »