Obezitatea la femei sporeste riscul de aparitie a cancerului pancreatic - studiu

Femeile obeze care prezinta o distributie a surplusului de grasime in special in regiunea abdominala, sunt cu 70 de procente mai susceptibile de a dezvolta cancer pancreatic, a declarat o echipa de cercetatori din mai multe tari, in ziua de marti.

Aceste descoperiri par a fi printre primele dovezi ale faptului ca exista o conexiune intre obezitate si cancerul pancreatic la fel de puternica atat la barbati cat si la femei, a declarat Juhua Luo de la Karolinska Institute din Suedia, impreuna cu colegii sai, in British Journal of Cancer.

"Am descoperit ca riscul de a dezvolta un cancer pancreatic a fost semnificativ crescut la femeile obeze trecute de menopauza si care prezinta un surplus de grasime in special in zona abdomenului", a afirmat ea intr-o declaratie.

"Obezitatea reprezinta o problema de amploare care trebuie prevenita , deci este foarte important ca femeile sa fie informate in privinta acestei cresteri majore a riscului de cancer pancreatic".

Cancerul pancreatic reprezinta a 5-a cauza de mortalitate determinata de cancer la niver mondial. Doar 2 procente din totalul cancerelor diagnosticate in cursul unui an sunt reprezentate de cancerul cu aceasta localizare dar rata de supravietuire in primul an este de mai putin de 5 procente, potrivit Johns Hopkins University din Baltimore.

Pana acum, fumatul si pancreatita cronica au fost factorii de risc cel mai bine recunoscuti si verificati pentru aparitia cancerului de pancreas, atat la femei cat si la barbati.

In cadrul unui studiu de amploare, cunoscut ca Women's Health Initiative, Luo si colegii sai au evaluat mai mult de 138.000 de femei la menopauza din Statele Unite, pe o perioada mai lunga de 7 ani, pentru a investiga legaturile dintre obezitate si cancerul pancreatic.

Ei au descoperit ca 251 de femei au dezvoltat aceasta boala, dintre care, 78 au inregistrat diametrul cel mai ridicat al taliei si soldului.

Descoperirile mai sugereaza si faptul ca grasimea in exces in jurul taliei poate prezice aceasta boala mai bine decat traditionalul indice de masa corporala, ca forma de masurare a obezitatii, au afirmat cercetatorii.

Ei au mai sugerat si faptul ca obezitatea reprezinta un factor de risc de cancer pancreatic prin afectarea nivelurior de insulina si ca diabetul ar juca de asemenea un rol insemnat. Obezitatea reprezinta unul din factorii de risc principali pentru diabet.
"Cunoastem faptul ca a prezenta o distributie a grasimii in exces la nivel abdominal se asociaza cu niveluri crescute de insulina , asa ca noi credem ca acest element ar justifica conexiunea dintre obezitate si aparitia cancerului pancreatic", au spus cercetatorii.

Studii repetate au aratat ca obezitatea creste riscul de instalare a anumitor tipuri de cancer, printre care si cancerul mamar sau de colon, precum si de boli cardiovasculare si alte situatii patologice.

Adaugata in: Jul 16, 2008 | Sursa: Reuters Health | Vizite: 2019

Stiri medicale recente

Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012- Schimb de bune practici īn management medical si managementul performantei īn institutiile din sectorul medical
Cluj-Napoca, 9 iulie 2012 - Acumen Integrat anunta organizarea Conferintei Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012. Evenimentul va avea loc la Bucuresti, īn perioada 26-28 septembrie...

Citeste stirea completa »


A doua editie a Health & Beauty Expo - 25-27 noiembrie la Sala Palatului
Expozitie, conferinte, demonstratii sportive. Health & Beauty Expo este un concept international, care uneste sub acelasi acoperis doua concepte primordiale pentru fiinta umana: sanatatea si frumusetea. Health & Beauty Expo porneste de la ideea ca frumusetea...

Citeste stirea completa »


Peste 150 de embrioni hibrizi om-animal depozitati in secret in 3 laboratoare din Anglia
In urma cu 3 ani , Marea Britanie adopta, la cererea oamenilor de stiinta care credeau ca vor reusi crearea unei mari baze de celule stem, Human Fertilisation Embriology Act, lege care permite crearea unr hibrizi de tip om-animal. Unul dintre savantii implicati in proiect...

Citeste stirea completa »


Roche Romania deruleaza a sasea editie a campaniei "Scrisoare catre Mos Craciun"
In luna decembrie a fiecarui an, Roche Romania desfasoara campania de donatii "Scrisoare catre Mos Craciun". Proiectul, initiat in 2005 si aflat deja la a sasea editie, cuprinde anul acesta donatii catre 32 de sectii si centre de oncopediatrie si boli infectioase din...

Citeste stirea completa »


BIOGENIS, banca de celule stem, va invita la un eveniment foarte important in lumea medicala!
Biogenis anunta o noua utilizare cu succes a celulelor stem in tratamenul leucemiei! A cincea utilizare a unei probe de celule stem din cordonul ombilical in cadrul grupului din care face parte Biogenis (FAMICORD), este anuntata cu succes si in Bucuresti pe 17 Decembrie....

Citeste stirea completa »