Un coeficient de inteligenta (IQ) scazut la adultii tineri este corelat cu o moarte timpurie

Cu cat IQ-ul unui tanar este mai scazut, cu atat mai ridicat este riscul inregistrat de acesta sa moara pana la atingerea unei varste medii, sugereaza un studiu amplu efectuat de catre cercetatorii suedezi.

Oamenii de stiinta au descoperit, in urma analizarii unui numar de un milion de barbati cu varste pornind de la 18 ani, faptul ca riscul acestora de a muri pana la atingerea unei varste medii este cu atat mai ridicat cu cat IQ-ul acestor subiecti este mai scazut.

Astfel, cei din grupul cu varsta de 18 ani cu cel mai scazut IQ au inregistrat un risc de doua ori mai ridicat de a deceda pana la atingerea unei varste medii, comparativ cu subiectii din grupul cu IQ-ul cel mai ridicat-aceste rezultate au fost obtinute prin analizarea si a altor factori.Acestia au inclus venitul familiei acelui tanar pe perioada copilariei sale, greutatea si starea generala de sanatate pana la 18 ani.

Studiul, publicat in jurnalul medical Epidemiology, nu ofera si motivele prin care IQ-ul si mortalitatea se coreleaza.Aceste descoperiri de asociaza concluziilor unor studii anterioare care au asociat IQ-ul din copilarie cu longevitatea acelei persoane.

O potentiala explicatie ar fi ca un IQ ridicat conduce la o educatie superioara si o slujba mai buna, ceea ce ofera oamenilor resurse sporite de a-si proteja starea de sanatate, conform opiniilor cercetatorilor studiului actual, condus de Dr. Finn Rasmussen de la Karolinska Institute, Stockholm.

Pledand pentru aceasta idee, cercetatorii au descoperit faptul ca in momentul in care au inclus in studiu si nivelul de educatie, legatura dintre IQ si moartea timpurie s-a estompat cumva.

In plus, cercetatorii afirma ca persoanele cu un IQ ridicat pot raspunde in mod diferit la recomandarile medicale legate de propria sanatate fiind mai probabil ca acestia sa faca efort fizic sau sa renunte la fumat, de exemplu.Ei prezinta si o tendinta de a avea o un tonus mental mai bun care le protejeaza oarecum si sanatatea fizica.

Studiul se bazeaza pe analizarea informatiilor obtinute de la 994.262 barbati suedezi luati in evidenta in momentul prezentarii la stagiul militar obligatoriu, deci la varsta de 18 ani, in medie. Acestia au fost urmariti apoi pana la varsta de 32 ani, moment pana la care decedasera aproximativ 14.500 dintre ei.

In ansamblu, riscul de moarte era mai crescut cu cat IQ-ul inregistrat de tineri era mai scazut. Mai exact, cercetatorii au descoperit corelatia intre riscul de moarte prin accidente, afectiuni cardiace si suicid cu IQ-ul scazut al subiectilor.

Implicatiile acestor descoperiri nu sunt complet elucidate, potrivit lui Rasmussen si colaboratorilor sai. Oricum, mai adauga ei, exista metode de crestere a IQ-ului in perioada copilariei, ceea ce sugereaza o potentiala cale de a imbunatati sanatatea oamenilor pe termen lung.

Adaugata in: Jan 20, 2009 | Sursa: Reuters Health | Vizite: 2347

Stiri medicale recente

Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012- Schimb de bune practici īn management medical si managementul performantei īn institutiile din sectorul medical
Cluj-Napoca, 9 iulie 2012 - Acumen Integrat anunta organizarea Conferintei Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012. Evenimentul va avea loc la Bucuresti, īn perioada 26-28 septembrie...

Citeste stirea completa »


A doua editie a Health & Beauty Expo - 25-27 noiembrie la Sala Palatului
Expozitie, conferinte, demonstratii sportive. Health & Beauty Expo este un concept international, care uneste sub acelasi acoperis doua concepte primordiale pentru fiinta umana: sanatatea si frumusetea. Health & Beauty Expo porneste de la ideea ca frumusetea...

Citeste stirea completa »


Peste 150 de embrioni hibrizi om-animal depozitati in secret in 3 laboratoare din Anglia
In urma cu 3 ani , Marea Britanie adopta, la cererea oamenilor de stiinta care credeau ca vor reusi crearea unei mari baze de celule stem, Human Fertilisation Embriology Act, lege care permite crearea unr hibrizi de tip om-animal. Unul dintre savantii implicati in proiect...

Citeste stirea completa »


Roche Romania deruleaza a sasea editie a campaniei "Scrisoare catre Mos Craciun"
In luna decembrie a fiecarui an, Roche Romania desfasoara campania de donatii "Scrisoare catre Mos Craciun". Proiectul, initiat in 2005 si aflat deja la a sasea editie, cuprinde anul acesta donatii catre 32 de sectii si centre de oncopediatrie si boli infectioase din...

Citeste stirea completa »


BIOGENIS, banca de celule stem, va invita la un eveniment foarte important in lumea medicala!
Biogenis anunta o noua utilizare cu succes a celulelor stem in tratamenul leucemiei! A cincea utilizare a unei probe de celule stem din cordonul ombilical in cadrul grupului din care face parte Biogenis (FAMICORD), este anuntata cu succes si in Bucuresti pe 17 Decembrie....

Citeste stirea completa »