Activitatile sociale recreative protejeaza impotriva dementei

A-ti metine programul incarcat cu diverse activitati sociale placute te poate proteja impotriva dementei, au afirmat oamenii de stiinta luni.

Persoanele active din punct de vedere social si cu un tonus mental bun au prezentat un risc cu 50 procente mai scazut de a dezvolta dementa, comparativ cu barbatii si femeile care s-au izolat din punct de vedere social si care au prezentat o disponibilitate sporita spre depresie, au raportat cercetatorii in jurnalul Neurology.

"In trecut, studiile au aratat faptul ca stressul cronic poate determina afectarea a diferite parti din creier, printre care si hipocampul si poate conduce in final la dementa", a declarat Hui-Xin Wang, cercetatorul principal de la Karolinska Institute din Suedia.

"Dar descoperirile noastre sugereaza ca a avea o personalitate calma si maleabila in combinatie cu un stil de viata activ si implicat din punct de vedere social poate diminua riscul de aparitie a dementei pe viitor".

O cifra estimata la aproximativ 24 milioane de oameni din intreaga lume sufera de pierderi ale memoriei, dificultati de orientare si alte simptome asociate care indica boala Alzheimer sau alte forme de dementa.

Oamenii de stiinta considera ca numarul de persoane suferinde de dementa poate ajunge cvadruplu pana in 2040, subliniind astfel importanta unei bune intelegeri a riscului si consecintelor acestui tip de boala.

Studiul a implicat un numar de 506 persoane in varsta care nu sufereau de dementa la o prima examinare. Voluntarilor le-au fost aplicate chestionare cu privire la personalitatea si stilul lor de viata si apoi au fost urmariti timp de 6 ani.

Pe parcursul acestei perioade, 144 de persoane au fost diagnosticate cu dementa, din care barbatii si femeile cu un stil de viata activ social si mai putin stresati, au inregistrat un risc cu 50 de procente mai scazut de a dezvolta aceasta afectiune.

"Vestea buna este ca stilul de viata poate fi controlat si modificat spre deosebire de factorii genetici care sunt incontrolabili", a declarat Wang. "Dar aceste rezultate sunt obtinute precoce astfel ca modul exact in care atitudinea mentala influenteaza instalarea dementei nu este complet elucidat".

Adaugata in: Jan 23, 2009 | Sursa: Reuters Health | Vizite: 2804

Stiri medicale recente

Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012- Schimb de bune practici īn management medical si managementul performantei īn institutiile din sectorul medical
Cluj-Napoca, 9 iulie 2012 - Acumen Integrat anunta organizarea Conferintei Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012. Evenimentul va avea loc la Bucuresti, īn perioada 26-28 septembrie...

Citeste stirea completa »


A doua editie a Health & Beauty Expo - 25-27 noiembrie la Sala Palatului
Expozitie, conferinte, demonstratii sportive. Health & Beauty Expo este un concept international, care uneste sub acelasi acoperis doua concepte primordiale pentru fiinta umana: sanatatea si frumusetea. Health & Beauty Expo porneste de la ideea ca frumusetea...

Citeste stirea completa »


Peste 150 de embrioni hibrizi om-animal depozitati in secret in 3 laboratoare din Anglia
In urma cu 3 ani , Marea Britanie adopta, la cererea oamenilor de stiinta care credeau ca vor reusi crearea unei mari baze de celule stem, Human Fertilisation Embriology Act, lege care permite crearea unr hibrizi de tip om-animal. Unul dintre savantii implicati in proiect...

Citeste stirea completa »


Roche Romania deruleaza a sasea editie a campaniei "Scrisoare catre Mos Craciun"
In luna decembrie a fiecarui an, Roche Romania desfasoara campania de donatii "Scrisoare catre Mos Craciun". Proiectul, initiat in 2005 si aflat deja la a sasea editie, cuprinde anul acesta donatii catre 32 de sectii si centre de oncopediatrie si boli infectioase din...

Citeste stirea completa »


BIOGENIS, banca de celule stem, va invita la un eveniment foarte important in lumea medicala!
Biogenis anunta o noua utilizare cu succes a celulelor stem in tratamenul leucemiei! A cincea utilizare a unei probe de celule stem din cordonul ombilical in cadrul grupului din care face parte Biogenis (FAMICORD), este anuntata cu succes si in Bucuresti pe 17 Decembrie....

Citeste stirea completa »