Vitamine

VitamineVitaminele reprezinta o clasa de substante organice de origine in general exogena (alimentara) cu structuri chimie foarte variate, care sunt indispensabile organismului uman si care, in cantitati foarte mici, asigura cresterea, dezvoltarea si functionarea normala a acestuia.

Rolurile vitaminelor in organism: Sursa primordiala furnizoare de vitamine pentru om o reprezinta plantele si produsele acestora. O sursa secundara de vitamine o constituie flora bacteriana localizata in intestinul gros si care sintetizeaza anumite vitamine pe care le furnizeaza organismului.

Vitaminele pot fi clasificate in vitamine hidrosolubile si vitamine liposolubile.

Vitaminele hidrosolubile sunt cele din complexul B si vitamina C. Functiile lor sunt in general de a asista enzimele importante implicate in productia de energie din carbohidrati si grasimi. Nu sunt depozitate in organism in cantitati mari deci aportul frecvent este necesar. Carentele de vitamine hidrosolubile afecteaza cel mai mult tesuturile care "cresc" sau au un metabolism rapid cum ar fi pielea, singele, tractul digestiv si sistemul nervos. Sunt instabile in prezenta caldurii si procesul de preparare al hranei afecteaza cantitatea de vitamine disponibile din mincare.

Vitamine liposolubile sunt vitamina A, vitamina D, vitamina E, vitamina K. Vitamina A joaca un rol vital in functionarea retinei, cresterea si maturarea celulelor epiteliale, cresterea oaselor si reproducere. De asemenea are rol antioxidant. Vitamina E are rol de protectie al membranelor celulare, are rol antioxidant, imbunatateste functia imuna la batrini, reduce riscul cataractei. Vitamina D este implicata in fixarea calciului in oase, iar vitamina K are rol anticoagulant si ajuta la calcefierea osoasa.

Citeste mai mult despre fiecare vitamina: